Sexualitate. Este un cuvant sexy de unul singur si sensul sau a evoluat sa insemne lucruri diferite de-a lungul timpului. Sexualitatea este o colectie a trasaturilor noastre sexuale si este o parte destul de importanta a modului in care noi ne exprimam ca fiinte umane. Nu este pur si simplu actul de a face sex, dar este de asemenea o parte a modului in care ne vedem pe noi insine si ne exprimam partile noastre fizice, emotionale si spirituale a personalitatilor noastre.
Desi influentele media si culturale fac tot ceea ce pot pentru a ne influenta perceptia modului in care ar trebui sa fie exprimata sexualitatea, aceste exemple reprezinta doar un segment scurt a sentimentelor si a actiunilor oamenilor in privinta sexualitatii. De fapt, de fapt, cea mai mare parte a ceea ce vedem noi pe internet, la televizor sau in filme perpetueaza o reprezentare ingusta si nerealista a sexualitatii si relatiilor. Inca un motiv pentru a vorbi despre acest lucru si de a avea o conversatie ancorata in realitate, nu crezi?
Ce sunt identitatea de gen, expresia de gen si sexul desemnat?
Intelegem perfect. Acesti termeni pot sa provoace confuzii mari atunci cand nu stii ce si cum si, prin urmare, consider ca meriti niste explicatii:
- Identitatea de gen: reprezinta modul in care te vezi pe tine insuti in termeni de a fi barbat, femeie, undeva la mijloc sau cate putin intre cele doua. Poate ca este vorba ca nu te identifici cu nici un gen. Identitatea ta de gen provine din modul in care te vezi pe tine insuti potrivindu-te in rolurile de gen din societate
- Expresia de gen: reprezinta modul in care alegi in mod intentionat sau neintentionat sa iti demonstrezi identitatea de gen prin aspectul exterior, actiuni, comportament si interactiuni sociale. Expresia ta de gen se poate schimba de la o zi la alta sau in functie de ceea ce faci sau de modul in care te simti
- Sexul desemnat: este de obicei desemnat de catre un doctor atunci cand te nasti, in functie de aspectul organelor genitale si ale organelor sexuale si poate sa fie masurat de catre hormonii si cromozomii din corpul tau. Multi oameni se gandesc la sexul biologic ca fiind barbat sau femeie, dar de fapt este putin mai complicat de atat. Unii oameni se nasc atat cu organe genitale masculine, cat si feminine, cu organe genitale care sunt greu de identificat sau cu cromozomi care nu se potrivesc cu aspectul lor fizic. Acestea, impreuna cu alte prezentari, sunt cunoscute ca intersex
Ce sunt stereotipurile de gen si cum pot sa le combat?
Un stereotip este o imagine mintala standardizata pe care si-au format-o membrii unui anumit grup. Acest lucru ar putea sa presupuna faptul ca o persoana sau un anumit grup de persoane prezinta anumite abilitati, caracteristici, comportamente si valori doar pentru simplul fapt ca apartin unei anumite rase, gen, religii, clasa economica sau sociala si asa mai departe.
Stereotipurile de gen sunt fix ceea ce par a fi- presupuneri in privinta modului in care membrii unui anumit gen sau sex ar trebui sa se poarte. Acestea, ca si majoritatea altor teorii de genul “esti acest lucru si, prin urmare, esti si acel lucru”, pot sa fie foarte daunatoare, prin simplul faptul ca perpetueaza anumite idealuri in privinta modului in care oamenii ar trebui sa se poarte, in special in cadrul unei relatii. Stereotipurile de gen pot, de asemenea, sa duca la presupuneri incorecte sau dureroase in privinta identitatii de gen a unei persoane, a orientarii sexuale sau a expresiei de gen a acelei persoane. Prin urmare, pentru a evita capcana stereotipurilor de gen atunci cand vine vorba de relatii, aici iti prezint cateva lucruri de care sa tii cont:
- Fiecare dintre noi ar trebui sa poata comunica in mod deschis ceea ce isi doreste si ce nu isi doreste de la o relatie
- A te exprima este o abilitate invatata care poate sa fie dezvoltata de catre toti
- Emotiile si sentimentele trebuie sa fie respectate (sentimentele celorlalti oameni sunt la fel de importante si de valide ca si ale tale, chiar si atunci cand nu ii intelegi pe ceilalti)
- Violenta nu este niciodata un mod potrivit de a te exprima
- Daca nu cumva poti sa citesti minti- ceea ce este destul de putin probabil- toti partenerii implicati intr-o relatie ar trebui sa fie liberi sa vorbeasca despre limitele lor sexuale
- Sexul nu este cea mai importanta parte a unei relatii. Este distractiv? Sigur ca este. Dar nu reprezinta totul si scopul unei relatii. Exista si multe alte moduri de a fi intim emotional si fizic cu o alta persoana
- O relatie sanatoasa se bazeaza pe egalitate si pe respect, nu pe putere si pe control. Daca esti abuziv si manipulator intr-o relatie, atunci este dreptul tau sa pleci din relatie
Ce inseamna transgender si cisgender?
Acesti doi termeni sunt opusi unul fata de celalalt.
Transgender, sau “trans” asa cum i se spune in mod obisnuit, este un termen folosit pentru a descrie o persoana care nu se identifica cu sexul care le-a fost desemnat. Mai simplu spus, aceasta persoana poate sa para a fi barbat sau femeie si sa aiba toate trasaturile fizice ale acelui sex, dar nu se poate identifica ca atare din punct de vedere emotional sau mental.
Unele persoane transgender aleg sa isi schimbe lookul folosind haine, hairstyleuri, machiaj sau orice alte schimbari ale corpului pentru a isi face aspectul exterior sa se potriveasca mai bine cu identitatea lor personala de gen. Administrarea de hormoni este o alta metoda prin care persoanele trans pot sa participe pentru a isi ajuta corpul sa accentueze unele dintre trasaturile fizice ale genului cu care se identifica.
Alte persoane pot sa aleaga sa apeleze la o confirmare medicala a genului pentru a isi schimba medical trasaturile pentru o schimbare mai permanenta. Este nevoie de multe lucruri pentru a face acest lucruri, inclusiv aprobarea primita de la mai multi oameni si o evaluare a starii de sanatate psihica. Operatiile de schimbare de sex pot sa fie foarte costisitoare, pentru ca foarte rar este platita de catre asigurarile medicale.
Cisgender, un termen care este folosit mult mai rar, este folosit pentru a descrie o persoana a carei identitate de gen se potriveste cu sexul lor biologic. De exemplu, o persoana care s-a nascut barbat la nastere se identifica ca fiind barbat sau o persoana care s-a nascut femeie se considera ca fiind femeie.
Ce este orientarea sexuala?
Orientarea sexuala se refera la conceptul de atractie sexuala- fie ca o persoana este atrasa de acelasi sex (gay sau lesbian), de sexul opus (heterosexual), de ambele sexe (bisexual) sau de nici un sex (asexual). Multi oameni considera, si unele cercetari sustin acest lucru, ca oamenii sunt nascuti cu o anumita orientare sexuala si ca acest lucru nu este o alegere.
In ziua de azi, este acceptat faptul ca orientarea sexuala apare intr-un continuum si ca nu toata lumea se incadreaza intr-o singura categorie si, in ultimul deceniu, tineretul a sustinut ca cuvantul “queer” este o reflectie a acestui lucru. Nu e un lucru neobisnuit ca oamenii care se identifica ca fiind gay sau lesbiene sa se implice in comportamente sexuale si in relatii cu sexul opus sau vice versa. De fapt, unii oameni ar putea sa aleaga sa nu se identifice cu nici o orientare.
Toate acestea fiind spuse, indiferent de orientarea sexuala cu care te identifici, este foarte important sa ramai in siguranta si sa intelegi riscurile aduse de sarcinile nedorite sau de bolile cu transmitere sexuala.
Ce tipuri de comportamente sexuale exista?
Aparent, exista nenumarate comportamente sexuale care se pot potrivi oamenilor de orice orientare sexuala, de statut al relatiei sau de identitate de gen. De la oral la anal, de la “vanilla” la “kinky”, de la fantezii la fetishuri si de la jucarii sexuale la roleplaying- nimic nu este interzis, atat timp cat cei implicati sunt de acord cu ceea ce se intampla si comunica. Dupa cum am zis, este perfect in regula sa experimentezi atat timp cat experimentezi si vorbesti despre ceea ce urmeaza sa se intample. Adoptarea unui nou comportament sexual poate sa fie o experienta foarte distractiva si plina de viata pentru o relatie sanatoasa.
Pot lesbienele sa se aleaga cu o boala cu transmitere sexuala?
Cu siguranta. Majoritatea bolilor si infectiilor cu transmitere sexuala si multe infectii vaginale obisnuite (printre care se numara si infectiile fungice, tricomoniazele si vaginozele bacteriene nespecifice) pot fi raspandite in timpul contactelor sexuale dintre femei. De fapt, multe infectii pot sa fie transmise ofarte usor prin intermediul sexului oral sau al contactului dintre genitale.
Human Papilloma Virus (HPV) este una dintre infectiile cele mai transmise in mod obisnuit intre femei. HPV poate determina aparitia negilor genitali si anali si poate duce la aparitia cancerului anal, cervical, de gura sau de gat si, prin urmare, este foarte important pentru lesbienele active din punct de vedere sexual sa fie testate in mod corespunzator de catre un medic. Cu cat ai mai multe partenere intr-un an, cu atat mai des ar trebui sa fii testat.
Sfat rapid: folosirea prezervativelor, a manusilor si a altor masuri de protectie si spalarea jucariilor sexuale si a mainilor poate sa te ajute la prevenirea transmiterii unor boli.
Ce boli cu transmitere sexuala pot sa afecteze un barbat care face sexu cu alti barbati?
Bolile si infectiile cu transmitere sexuala pot sa apara in cazul barbatilor gay si al barbatilor care fac sexu alti barbati in mod frecvent. Printre aceste infectii, se numara si unele care pot sa fie tratate in mod complet, cum ar fi de exemplu sifilisul, gonoreea, chlamydia, paduchii din zona pubiana si altele, si acele boli pentru care inca nu exista un tratament in momentul de fata si anume HIV, hepatita, HPV si herpes.
Sexul anal neprotejat receptiv poate sa duca, mai ales, la cresterea riscului de infectie, datorita naturii delicate a tesuturilor din zona respectiva. Cu cat ai mai multi parteneri sexuali intr-un singur an, cu atat mai des ar trebui sa fii testat, pentru ca ai putea sa ai o astfel de boala cu transmitere sexuala fara simptome si sa o dai si altora, fara sa iti dai seama de acest lucru.
Sfat rapid: folosirea prezervativelor si spalarea mainilor si a jucariilor sexuale poate sa ajute la prevenirea transmiterii bolilor sexuale. Un alt mod foarte bun pentru oamenii care nu au HIV si au un risc destul de mare de a il contacta il reprezinta profilaxia de pre expunere- care este o pastila pe care o iei zilnic. De asemenea, in cazul in care esti expus la HIV, contacteaza un medic pentru a vedea ce optiuni ai.
Ce boli si infectii cu transmitere sexuala pot sa afecteze bisexualii?
In mod similar cu barbatii care fac sex cu alti barbati, bisexualii care sunt activi din punct de vedere sexual au un risc mare de a raspandi si de a contracta tot felul de boli si infectii cu transmitere sexuala. Desi femeile care fac sex cu femeile au un risc mai mic de a contracta HIV, in cazul in care face sex cu un barbat care face sex si cu alti barbati, acest lucru ii poate creste foarte mult riscul de transmitere si de contractare a unei boli.
Human Papilloma Virus (HPV) este una dintre cele mai transmise boli in mod obisnuit in populatia activa sexual si, prin urmare, si in randul bisexualilor. HPV poate determina aparitia negilor genitali si anali si poate sa duca la aparitia cancerului anal, cervical, de gura sau de gat si, prin urmare, este foarte important sa iti faci testele necesare la un medic. Cu cat ai mai multi parteneri, cu atat ar trebui sa iti faci mai des aceste teste.
Sfat rapid: folosirea prezervativelor si spalarea mainilor si a jucariilor sexuale poate sa ajute la prevenirea transmiterii bolilor sexuale. Un alt mod foarte bun pentru oamenii care nu au HIV si au un risc destul de mare de a il contacta il reprezinta profilaxia de pre expunere- care este o pastila pe care o iei zilnic. De asemenea, in cazul in care esti expus la HIV, contacteaza un medic pentru a vedea ce optiuni ai.
Ce boli cu transmitere sexuala pot sa afecteze si persoanele heterosexuale?
O sa explicam acest lucru intr-un mod cat se poate de simplu: orice persoana care este activa din punct de vedere sexual poate sa contracteze orice boala cu transmitere sexuala. Nu conteaza care este istoricul tau sexual, cu ce gen faci sex sau ce tip de sex faci- acest lucru se poate intampla.
Sa faci sex cu cineva care adopta comportamente sexuale foarte riscante (cum ar fi sexul anal receptiv, mai multi parteneri sexuali sau sexul neprotejat) poate sa iti mareasca riscul de a contracta diferite boli cu transmitere sexuala si, prin urmare, este foarte important sa intelegi pe ce pozitie te afli si cum te poti proteja.
Este posibil sa ai o boala cu transmitere sexuala fara sa prezinti vreun simptom si fara sa stii ca o transmiti si altora si, prin urmare, cu cat ai mai multi parteneri, cu atat mai des ar trebui sa iti faci niste analize medicale. Trebuie, de asemenea, sa tii minte ca sexul in siguranta este cel mai bun mod de a ramane in siguranta.
Sfat rapid: folosirea prezervativelor si spalarea mainilor si a jucariilor sexuale poate sa ajute la prevenirea transmiterii bolilor sexuale. Un alt mod foarte bun pentru oamenii care nu au HIV si au un risc destul de mare de a il contacta il reprezinta profilaxia de pre expunere- care este o pastila pe care o iei zilnic. De asemenea, in cazul in care esti expus la HIV, contacteaza un medic pentru a vedea ce optiuni ai.
Unde pot sa gasesc medici deschisi fata de LGBT?
Unii medici sunt putin “inapoiati” atunci cand vine vorba de intelegerea nevoilor generale de sanatate si a grijilor unui individ LGBT. Si, in timp ce multi reprezentanti muncesc pentru a promova educatia si a imbunatati situatia in toate domeniile medicale, inca sunt foarte multe de facut.
Acum, stim ca poate sa fie ciudat dar este foarte important sa fii deschis fata de medicul tau atunci cand vine vorba de sexualitatea ta si de comportamentele tale sexuale. Acesta e cel mai bun mod de a te asigura ca ai parte de cele mai bune si mai relevante servicii medicale. Daca simti ca medicul tau te discrimineaza datorita orientarii sau activitatilor tale sexuale, nu este nici o rusine in a apela la un alt medic in care poti sa ai incredere.
Pot companiile de asigurari medicale sa te discrimineze in functie de sexualitatea ta?
Nu, ei nu pot sa faca acest lucru. In anul 2013, Divizia de Asigurari din Colorado a postat un anunt prin care anunta ca discriminarea in acoperire medicala pe baza orientarii sexuale nu este permisa, ceea ce face ca statul Colorado sa fie al treilea stat care protejeaza membrii LGBT fata de tratamentele incorecte de pe piata de asigurari. Acest anunt declara ca companiile de asigurari nu pot:
- Sa impuna taxe mai mari datorita orientarii sexuale sau a statutului de transgender
- Sa desemneze ca orientarea sexuala a unei persoane sau statutul de transgender ca fiind o conditie pre existenta pentru limitarea sau chiar negarea asigurarilor
- Sa refuze, sa excluda sau sa limiteze serviciile medicale necesare, daca acest serviciu ar fi oferit unei alte persoane, indiferent de orientarea lor sexuala sau de statutul de transgender
Acest lucru este foarte important pentru comunitatea transgender, care are un istoric de refuz al asigurarilor medicale.
Cuprinsul articolului
- 1 Ce sunt identitatea de gen, expresia de gen si sexul desemnat?
- 2 Ce sunt stereotipurile de gen si cum pot sa le combat?
- 3 Ce inseamna transgender si cisgender?
- 4 Ce este orientarea sexuala?
- 5 Ce tipuri de comportamente sexuale exista?
- 6 Pot lesbienele sa se aleaga cu o boala cu transmitere sexuala?
- 7 Ce boli si infectii cu transmitere sexuala pot sa afecteze bisexualii?
- 8 Ce boli cu transmitere sexuala pot sa afecteze si persoanele heterosexuale?
- 9 Unde pot sa gasesc medici deschisi fata de LGBT?
- 10 Pot companiile de asigurari medicale sa te discrimineze in functie de sexualitatea ta?