Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala care se raspandeste foarte usor prin contactul sexual. La inceput, acesta poate cauza inflamatii la nivelul zonei genitale, a anusului si a gurii. Infectia poate fi tratata cu o singura doza de penicilina si.
Cu toate astea, exista metode prin care poti preveni sifilisul, cum ar fi utilizarea unui prezervativ atunci cand faci sex.
Ce este sifilisul
Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala care poate cauza inflamatii in zona genitala, a anusului si a rectului dar si la buze sau gura si poate duce la alte probleme medicale.
O persoana care sufera de sifilis poate transmite aceasta afectiune la alta persoana prin sex. Multe persoane cu sifilis nu au simptome, asadar acestia nici nustiu ca asufera de aceasta afetiune. Atunci cand apar simptomele, acestea de regula apar dupa 2-3 saptamani.
Cum iei si cum previi contactarea de sifilis?
Sifilisul se ia cel mai usor prin sex oral, anal sau vaginal fara un prezervativ sau un baraj dentar, cu o persoana infectata.
Sifilisul poate cauza inflamatii sau iritatii. Contactul cu inflamatiile sau iritatiile este princiapal metoda prin care se poate transmit sifilisul. Acest lucru inseamna ca inectia se poate transmite prni contact geniral sau sexual, chair daca nu ejaculezi.
Cum pot preveni contactul de sifilis prin sex?
Cea mai sigura metoda de a preveni sifilisul este prin a folosi un prezervativ sau un baraj dentar. Asigura-te ca folosesti unul nou la fiecare act sexual. Prezervativul sau barajul dentar trebuie sa acopere zona afectata, altfel nu vei fi protejat.
Sifilisul poate de asemenea sa fie transmis prin impartirea jucariilor erotice. Pentru a preveni riscul de sifilis, asigura-te ca folosesti doar jucarii sexuale cu prezervativ. Schimba prezervativul atunci cand se schimba partenerul.
Testarea in mod regulat pentru sifilis is alte boli cu transmitere sexual este iportanta, mai ales daca faci sex cu mai multi aprteneri. Vorbeste cu partenerul tau despre viata ta sexuala si asigura-te ca luati masuri daca unul dintre voi sufera de astfel de probleme.
Cine este mai predispus sa ia aceasta boala?
Oricine este activ sexual poate sa ia sifilis. Se transmite foarte usor prin:
- sex vaginal sau anal fara prezervativ
- Prin sex oral neprotejat, atat facut de o persoana infectata catre una sanatoasa cat si invers
- Prni contact oral-anal
- Prin utilizarea acelorasi jucarii sau prin masturbare daca persoana care atinge penisul are germeni de sifilis pe suprafata acesteia.
Care sunt princialele simptome cand ai sifilis?
Multe persoane ce sufera de sifilis nu stiu acest lucru pentru ani de zile, asadar, daca te gandesti ca exista o sansa sa fi contactat sifilis, cel mai bine este sa te testezi si sa nu astepti simptomele.
Daca nu este tratat, acesta poate progresa si poate creste in nivel. Iata cum se manivesta in functie de stagiul de avansare:
Sifilisul in stadiul primar: Inflamatii nedureroase la locul infectiilor care se vindeca dupa 3-6 saptamani cu sau fara tratament. Majoritatea persoanelor nu vad inflamatiile si nu stiu despre aceasta infectie.
In stadiul 2: Apare o iriatie care nu provoac mancarimi, cel mai adesea pe piept, abtomen, zona genitala, palme sau pe talpi, intre 2 saptamani si 3 luni de la inectie. Acestea pot dura intre 2 si 6 saptamani. Alte inflamatii pot de asemenea sa apara.
Febra, durerea de cap, durerile de muschi, lipsa apetitului si oboseala sunt de asemenea simptome ce pot aparea.
In stadiul 3: Daca nu se face tratamnet in stadiul doi, acesta ajunge in stadiul final. Se poate dezvolta de la 2 ani la 30 dupa inectie. INfectia poate s nu arate semne dar germenii de sifilis pot provoca daune ale tesitului. Eventual, aceste lesiuni vor aparea la organe importante cum ar fi ochi, piele, oase, ficat, rinichi si inima.
Totodata, poate afecta si creierul, fiind numit neurosifilis. Acest caz afecteaza creierul si poate cauza probleme de memorie. Neurosifilisul poate aparea in orice stagiu.
Tratament pentru sifilis
Sifilisul poate fi tratat cu antibiotice. Cu toate astea, e important sa te testezi din timp deoarece anumite probleme de sanatate sunt cauzate de sifilis si nu pot fi rezolvate.
Anumite antibiotice folosite pentru a trata aceasa problema pot varia in functie de unde te afli. Intreaba medicul de familie daca ai intrebari despre tratament.
Totodata, dupa tratament, medicul ar trebui sa iti spuna daca inectia s-a vindecat. Acesta te poate sfatui totodata sa eviti sexul pana cand ai terminat tratamentul.
Tine minte, tratarea sifilisului nu te face imun. Poti lua iar virusul.
Care este legatura dintre HIV si Sifilis?
Daca ai fost diagnosticat cu sifilis, ar trebui sa iti faci totodata un test pentru HIV. Daca ai o boala cu transmitere sexuala cum ar fi sifilis sau altele, acestea pot creste riscul de a contacta HIV. Acest lucru se datoreaza faptului ca in general aceste afectiuni cauzeaza inflamatii, care fac mai usoara infectia cu HIV.
De asemenea, persoanele ce au HIV sunt mai probabil sa ia sifilis, mai ales in cazul persoanlor care nu sunt sub tratament, deoarece sistemul imunitar e mai scazut.
Complicatii
Sifilisul, aceasta boala poate face sa apara complicatii.
Mamicile insarcinate care au sifilis au sanse mai mari sa faca avort sau sa nasca prematus. Exista de asemenea riscul ca o persoana ce sufera de sifilis sa transmita aceaast problema fetusului. Acest fenomen se numeste sifilis concenital.
Sifilisul congenital poate fi foarte periculos pentru copil, punandu-i viata in pericol. Bebelusii nascuti asftel pot suferi urmataorele probleme:
- deformitati
- intarzieri de dezvoltare
- convulsii
- febra
- inflamatii la nivelul ficatului si al splinei
- anemie
- icter
Daca sifilisul nu este tratat, acesta poate afecta oasele, dintii, oci, urechie sau chiar creierul bebelusului.
Cine este cel mai predispus sa faca sifilis?
Orice persoana este predispusa la sifilis, atat timp cat are o viata sexuala activa. Cu toate astea, exista unii mai pedispusi decat altii. Iata care sunt cele mai predispuse persoane sa contacteze aceasta boala:
- persoanele care au facut sex fara prezervativ cu o persoana care ar fi putut avea sifilis
- femeile insarcinate
- prostituatele
- persoanele care fac sex neprotejat cu mai multe persoane
- persoanele homosexuale
Daca testul este posibil, este important sa urmezi un tratament complet. Asigura-te ca termini toate antibioticele indicate de medic, chiar daca simptomele dispar (daca nu esti sigur, intreaba medicul).
Totodata, daca ai fost gasita pozitiv cu sifilis, spune tuturor persoanelor cu care ai facut sex in ultima perioara pentru ca si acestia sa se testeze. Poate parea dificil sa faci acest lucru, dar e mai bine astfel, deoarece si ei, la randul lor, vor putea infecta pe altii.
Sper ca acest articol sa te fi ajutat sa iti faci o idee despre sifilis, cum depistezi aceasta boala, cum o recunosti si cum o tratezi. Este important ca mereu sa vorbesti deschis cu medicul, indiferent de cat de stanjenitoarele ar putea fi problemele. Cele de natura sexuala sunt la fel de importante ca oricare altele, asadar medicul ar trebui sa te asculte si sa te ajute. Succes!
Biografie
- Syphilis – Healthline
- What you need to know about syphilis – Catie
- Syphilis – Medline Plus
Cuprinsul articolului