Your Cart

📞 Telefon: 0741 916 174

💬 Whatsapp: 0741 916 174

💯 DISCRET
ce-este-chlamydia

Chlamydia – Simptome și Tratament. Ce este și cum se manifestă Chlamydia?

Chlamydia este o boala cu transmitere sexuala cauzata de o bacterie numita chlamydia tracomatis. De obicueu nu are niciun simptom si poate fi tratata cu antibiotice. Cu toate astea, daca nu e tratata din timp se poate raspandi si in alte parti ale corpului si duce la probleme de sanatate pe termen lung.

Cum se ia chlamydia?

Chlamidia de obicei se ia prin sex neprotejat atat analcat si vaginal sau oral. Se poate lua prin transmite prin contact genital. Asta inseamna ca poti lua aceasta boala de la o persoana care o are, in cazul in care zonele voastre genitale se ating, chiar daca partenerul nu ejaculeaza in timpul sexului.

Poti de asemenea sa iei chlamydia chira si prin sperma infectata sau prin fluidul vaginal.

Cum poti preveni chlamydia?

Folosind un prezervativ masculin sau feminin dar si un baraj dentar defiecare daca cand faci sex este cea mai buna metoda de a te proteja imporiva chlamydiei. CHlamydaia poate se poate da chiar si prin folosirea acelorasi jucarii erotice fara sa fie igienizate.

Este indicat ca daca impartasesti aceleasi jucarii erotice cu o persoana, sa le folositi cu un prezervativ pentru a reduce riscul de a lua chlamydia sau alte boli cu transmitere sexuala.

Este important sa te testezi in mod regulat pentru aceaasta boala chiar daca nu ai simptome, mai ales daca faci sex cu mai multi barbati.

Anticonceptionalele sau alte forme de contraceptie (inafara de prezervativ) nu previn raspandirea chlamydiei.

Care sunt simptomele?

Multi barbati care au chlamydia nu au niciun simptom. Daca ai vreun simptom, probabil nu le vei observa pana dupa cateva saptamani de la infectie. Alte persoane ar putea sa nu aiba aceleasi simptome.

Citește și despre: Ce este Gonoreea și ce simptome are?

Semnele de chlamydia la femei includ:

  • cresterea scurgerilor vaginale
  • dureri sau arsuri in timpul urinarii
  • dureri si sangerari in timpul sexului
  • dureri in zona de jos a abdomenului – mai ales in timpul sexului
  • dureri intre perioadele menstruale

Semnele de chlamydia la barbati includ:

  • scurgeri albe, tulburi sau apoase din penis
  • senzatii de durere sau arsura atunci cand urinezi
  • senzatie de durere si/sau umflaturi la nivelul testiculelor.

ce-este-chlamydia

Poti de asemenea sa faci o infectie cu chlamydia in anus, ochi sau gat.

Atat pentru femei cat si pentru barbati, aceasta aceasta poate cauza durere, scurgeri sau sangerari in anus, sau inflamatii (inrosire) a ochilor (numita conjunctivita). Chlamydia din gat de obicei nu are niciun simptom.

Cum ma testez pentru Chlamydia?

Poti sa te testezi chiar daca nu ai niciun simptom. Procedura este usoara si nu doare. Un asistent te va ruga sa recoltezi o mostra de urina sau sa oferi o mostra cu un tampon din zona care ar putea fi infectata. De regula, aceasta infectie pare in zona cervicala la femei (sau in zona vaginului) si la barbati cel mai des pe varful penisului, lana uretra.

Daca ai avut activitati precum sex oral sau anal se pot recolta probe si din gat sau anus.

Daca esti testat pozitiv pentru chlamydia, este important sa te gandesti imediat la care au fost cei mai recenti parteneri sexuali, astfel ca si ei se pot testa daca e nevoie. Daca ai nevoie de un sfat despre cum sa faci asta, vorbeste cu medicul tau. In acest caz, ar fi indicat sa te testezi si pentru alte boli cu transmitere sexuala, doar sa te asiguri.

Cand ar trebui sa faci un test pentru chlamydia?

Dacai avut sex neprotejat sau esti ingrijorat ca e posibil sa fi luat chlamydia sau orice alta boala cu transmitere sexuala, este indicat sa te testezi cat mai repede.

Cu toate astea, daca te testezi de la 2 saptamani de cand ai avut sex, e posibil sa fie nevoie sa te testezi iar mai tarziu deoarece este posibil ca pur si simplu sa boala sa nu fie detectata inca.

Din pacate, conform studiilor, doar aproximativ 10% si 5%-30% dintre femeile care au aceasta boala au reusit sa o confirme la inceput. Aproximativ 30% dintre femei dezvolta complicatii seruiase cum ar fi probleme la nivelul tubului falopian (tuburile care conecteaza ovarele la uter).

Infectia poate fi transmisa si la un copil nenascut si poate cauza complicatii serioase. Bebelusii nascuti de la o mama infectata ar putea suferi de pneumonie sau conjunctivita, o inflamatie periculoasa mai ales la bebelusi, ce poate duce la orbire.

Femeile insarcinate sunt mereu tinute in vizor pentru a se asigura ca nu exista sene, pentru a evita consecintele periculoase la nivelul asupra fetusului.

Cum se trateaza chlamydia?

Chlamydia este usor de tratat cu antibiotice. Tratamentul prescris depinde de severitatea bolii. E posibil ca medicul sa iti ofere o singura doza de antibiotic sau o doza mai lunga, chiar pentru o saptamana. Asculta indicatiile acestuia durata perioadei de administrare a antibioticelor are stransa legatura cu severitatea acesteia.

Este important totodata sa nu faci sex cu un partener pana cand ai terminat tratamentul. Daca ai avut un tratament pentru o zi, este indicat as nu faci sex pentru inca aproximativ 7 zil. Intreaba medicul cand e sigur sa faci sex iar.

Totodata, este important de stiut ca daca ai avut chlamydia si te-ai tratat, nu esti imun la aceasta boala. Te poti infecta iar.

Efectele pe termen lung ale infectiei cu chlamydia

Daca nuai tratat aceasta boala, poate duce la alte probleme de sanatate, unele foarte serioase.

La femei, chlamydia netratata poate boala pelviana inflamatodie. Aceasta poate cauza dureri pelviene, infertilitate sau sarcina ectopica, ce poate pune viata in pericol.

La barbatii care nu s-au tratat, chlamydia poate cauza umflaturi sau dureri in zona testiculelor si dureri de urinare in timpul sexului. Foarte rar, aceasta problema poate cauza infertilitate la barbati.

Chlamydia poate de asemenea sa cauzeze artrita reactiva atat la femei cat si la barbati – inflamatii la nivelul articulatiilor si la unele femei, la nivelul uretrei sau al ochilor.

Chlamydia si HIV

Daca te-ai testat pozitiv pentru chlamydia, este indicat sa te testezi si pentru HIV. Avand chlamydia creste sansele as contactezi HIV deoarece cauzeaza o inflamatie care face acest virus mai usor sa intre in organism.

Daca ai HIV is nu faci tratament, chlamydia poate creste sansele sa transmiti HIV la alte persoane in timpul sexului neprotejat. Cu toate astea, daca faci tratament, situatia cel mai probabil va ramane la fel.

Cum poti preveni infectarea cu Chlamydia?

Singura metoda prin care poti sa previi complet infectarea cu aceasta boala este abstinenta.

Utilizarea corecta a prezervativelor reduce foarte mult riscul de infectare, dar nu elimina riscul in totalitate. Daca tu sau partenerul suferiti de alergii la latex, poti folosi prezervative din poliuretan.

Tine cont de sfaturile noastre si vei reusi sa te tratezi corespunzator impotriva chlamydiei. Spre ca acest articol sa te fi lamurit la ce anume cauzeaza, cum sa previi dar si cum sa te tratezi in caz ca ai contactat aceasta boala.

Tine minte: este indicat sa te mergi la un medic daca prezinti simptome sau pur si simplu daca ai banuieli si vrei sa te asiguri ca nu suferi de aceasta boala.

Biografie

  • Chlamydia Simptoms & Treatment – Avert
  • Chlamydia Infections – Medline Plus
  • Understanding Chlamydia – the Basics – WebMD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare gratuită

la orice comandă peste 300 lei

100% Discreție

colete discret ambalate

Calitate premium

produse de top, branduri de top

Asistență și consiliere

să alegi produsul potrivit