Andropauza este o conditie sexuala medicala de apare la barbati cunoscuta adesea sub numele de menopauza. Descrie schimburile hormonale ce apar la barbati odata cu cresterea iin varsta. Acelasi grup de simptome este cunoscut si datorita deficitului de testosteron sau de androgen.
Andropauza implica o scadere a productiei de testosteron la barbatii care au peste 50 de ani. Adesea este confundata cu hipogonadismul. Ambele probleme implica o scadere a nivelului de testosteron si alte simptome similare.
Testoteronul la barbati este un hormon produs de testicule. Cu toate ca este considerat ca un hormon „pentru erectie”, face mai mult decat sa iti creasca apetitul sexual. Acesta este responsabil si de schimbarile din timpul pubertatii, de energia ta mentala si psihica si de mentinerea mesei musculare.
De asemenea imbunatateste raspunsul fight-or-flight, ajutandu-te sa percepi altfel problemele.
Andropauza (menopauza la barbati) difera de menopauza la femei prin diferite metode.
In primul rand, nu orice barbat experimenteaza acest fenomen. In al doilea rand, nu include o oprire completa a organelor reproductive. Cu toate astea, pot aparea complicatii sexuale ca rezultat a scaderii nivelului de hormoni.
Simptomele andropauzei
Andropauza la barbati poate cauza diferite probleme atat la nivel sexual cat si la nivil fizic sau fiziologic. Acestea tind sa devina din ce in ce mai accentuate pe masura ce imbatranesti. Iata care sunt principalele simptome ale andropauzei:
- Nivel de energie scazut
- Depresie si tristete
- Scaderea motivatiei
- Scaderea nivelului de incredere
- Dificultati de concentrare
- Insomnie sau dificultati de adormire
- Scaderea grasimilor corporale
- Reducerea mesei musculare si senzatie de oboseala fizica
- ginecomastie (dezvoltarea sanilor)
- scaderea densitatii osoase
- disfunctie erectila
- reducerea libidoului
- infertilitate
Poti de asemenea sa experimentezi sani umflati si mai delicati, scaderea dimensiunilor testiculare, caderea parului de pe corp sau chiar si puseuri. Nivelul scazut de testosteron asociat cu andropauza s-a descoperit ca poate avea o legatura si cu osteoporoza, o problema medicala in care oasele devin mai slabe si fragile, insa aceste simptom sunt rare. De obicei afecteaza barbatii cam pe la aceeasi varsta in care femeile ajung la menopauza.
Shimbarile nivelului de testosteron la barbati
Inainte sa ajungi la pubertate, nivelul de testosteron este scazut. Pe urma, acesta creste pe masura ce te maturizezi. Testosteronul este hormonul care influenteaza schimbarilor din timpul pubertatii la barbati, cum ar fi:
- cresterea mesei musculare
- cresterea parului pe corp
- scaderea tonului vocal
- schimbarea functiilor sexuale
De la o anumita varsta, pe masura ce imbatranesti, nivelul de testosteron incepe sa scada. Se crede ca nivelul de testosteron scade cu aproximativ 1% pe an dupa ce ajungi la 30 de ani. Unele probleme medicale pot face ca nivelul de testosteron sa scada mai mult intr-un timp scurt.
Cum descoperi si tratezi andropauza la barbati
Exista mai multe metode prin care se poate diagnostica andropauza. Cea de baza este printr-o mostra de sange pentru a testa nivelul de testosteron.
Daca andropauza nu are efecte severe asupra vietii tale, probabil iti doresti sa gestionezi simptomele fara tratament. Cea mai grea parte ar putea fi discutarea cu medicul tau despre andropauza. Multi barbati sunt intimidati sau le este rusine sa discute despre problemele sexuale cu medicii.
Cel mai comun tip de tratament pentru simptomele de andropauza la barbati este schimbarea schimbarea stilului de viata. De exemplu, ai putea incerca:
- Sa ai o dieta mai sanatoasa
- Sa faci exercitii in mod regulat
- Sa dormi suficient
- Sa reduci nivelul de stres
Aceste schimbari pot fi benefice pentru toti barbatii. Dupa adoptarea acestor obiceiuri, barbatii care experimenteaza simptome de menopauza pot observa schimbari dramatice in sanatatea lor generala.
Daca suferi de depresie, medicul tau ar putea sa-ti descrie antidepresive, terapie si schimbari ale stilului de viata.
Terapia hormonala poate fi o optiune. Cu toate astea, acest tip de tratament este deoarece poate avea efecte secundare foarte neplacuta.
De exemplu, daca suferi de cancer de prostata, poate face celulele canceroase sa creasca. Daca medicul tau iti sugereaza un tratament hormonal, ia in considerarea toate efectele pozitive sidar si negative inainte sa iei o decizie.
Ce poate cauza andropauza?
Andropauza nu este o boala, ci o conditie medicala ce apare la o anumita varsta, datorata schimbarilor hormonale. Cu toate astea, nu apare la toti.
Anumiti factori pot accelerea aparitia andropauzei. de exemplu, persoanele supraponderale sau obeze dar si cei care au un stil de viata sedentar pot sa experienteze mai usor aceste probleme. genetica, reducerea activitatilor sexuale, abuzul de alcool si fumatul pot juca de asemenea un rol important.
Stresul contribuie de asemenea la disparitia acestei probleme. Atunci cand nivelul de cortizol creste (un hormon asociat cu stresul ridicat), productia de testostreon scade. Cortizolul poate de asemenea sa incetineasca metabolismul ceea ce accelereaza aparitia andropauzei.
Privarea de somn, de asemenea creste nivelul de cortizol. Conform studiilor, productia de testosteron scade cu aproximativ 10-15% pentru barbatii care dorm mai putin de 5 ore pe noapte, timp de o saptamana.
Mai mult de atat, nivelul ridicat de testosteron poate duce la rezistenta la insulina si obezitate. Ambele probleme joac un rol important in aparitia andropauzei la barbati.
Cresterea in greutate are un efect direct asupra nivelului de testosteron: cu cat ai mai multe kilograme in plus, cu atat mai putin testosteron produce organismul.
Cum previi andropauza la barbati?
Cele mai multe simptome ale andropauzei la barbati pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viata. De exemplu, antrenamentul fizic poate fi una din cele mai bune metode naturale de a creste nivelul de testosteron.
O dieta bogata in proteina si scazuta in zahar poate creste masa musculara, ceea ce duce la scaderea a masei de grasime si cresterea musculara.
Probabil ai observat ca bodybuilderii (cei care fac exercitii in mod regulat) arata mult mai tineri decat sunt in realitate. Daca ai o alimentatie corespunzatoare si faci exercitii in mod regulat, poti arata si totodata sa te simti mai tanar.
Exercitiile fizice pot stimula productia de testosteron. Exista mult exercitii ce te pot ajuta.
Pentru a ajuta la prevenirea acestei probleme, este de asemenea important sa reduci nivelul de alcool pe care il consumi, deoarece s-a descoperit o legatura intre consumul excesiv de alcool si andropauza la barbati.
In acelasi timp, s-a observat ca si fumatul poate accelera aparitia acestei conditii, asadar este indicat sa renunti la acest obicei neplacut.
Concluzie
Andropauza este o conditie medicala ce apare la barbati odata cu varsta, pe masura ce nivelul de testosteron scade. Cu toate ca uneori poate avea simptome foarte serioasa, de cele mai multe ori nu afecteaza radical nivelul reproducator.
Este numit „menopauza la barbati”, insa efectele sale sunt diferite fata de cele ale menopauzei obisnuite din mai multe puncte de vedere, cum ar fi prin faptul ca nu opreste complet functia de reproducere: barbatii care trec prin andropauza pot fi inca fertili, chiar daca nivelul de fertilitate este afectat la un anumit nivel.
Citește despre: Cele mai bune alimente pentru potență
Nu este o boala, ci o conditie medicala si poate fi prevenita in cazul in care iti schimbi stilul de viata.
Principalele schimbari pe cate trebuie sa le faci este scaderea nivelului de stres, odihna corespunzatoare, exercitiile fizice si o dieta echilibrata, bogata in proteine si redusa in zaharuri.
Urmeaza pasi pentru a restabili nivelul de tesosteron din organism pentru a ameliora simptomele neplacute ale andropauzei la barbati.
Daca vrei sa afli mai multe despre andropauza, iata aici tot ce trebuie sa stii despre aceasta:
Biografie
- What Is Andropause and How Can You Treat It? – BodyLogic MD
- What Is Male Menopause? – Healthline, Brian Krans
- Andropause – MedBroadCast
- Andropause – Science Direct
- Andropause: Age-Related Hormone Changes in Men – Winchesterhospital
- Diagnostic of andropause: a problem not yet solved – Scielo