Your Cart

📞 Telefon: 0741 916 174

💬 Whatsapp: 0741 916 174

💯 DISCRET
epilare-penis

Epilarea la penis inainte de operatie. Cum se face corect pentru a evita problemele?

Indepartarea parului inainte de efectuarea operatiei de faloplastie (cu uretroplastie) este o necesitate medicala, dar exista multe lucruri de inteles in privinta indepartarii firelor de par inainte de a incepe tratamentul.

Totusi, cu cat stii mai multe lucruri, cu atat ai mai multe sanse de a iti indeparta firele de par in mod corect inainte de efectuarea operatiei decat daca nu ai fi fost informat si probabil si la un cost mai redus. Acest articol se adreseaza aspectelor importante de indepartare a firelor de par si iti ofera sfaturi si trucuri pentru a profita mai mult de tratamentul tau.

Cresterea parului la nivelul uretrei duce la cresterea riscului de complicatii la nivelul uretrei si al vezicii, cum ar fi de exemplu stricturile, retentia de urina la nivelul uretrei si infectiile. Din acest motiv, medicii chirurgi care efectueaza operatii de faloplastie cu extensii de uretra necesita indepartarea firelor de par din orice portiune a a pielii care va fi folosita la reconstructia uretrei.

epilare-penis

Indepartarea firelor de par inainte de operatie este, de asemenea, efectuata din motive cosmetice. De exemplu, zona de grefa folosital a reconstructia capului penisului ar trebui sa fie lipsita de par. In timp ce o anumita crestere a firelor de par  langa penis este un lucru perfect normal pentru barbatii cis gender, multi barbati transgender prefera sa nu aiba par deloc sau macar mai putin par decat prezinta zona de donare.

Barbatii trans care prefera indepartarea firelor de par inainte de efectuarea operatiei de faloplastie au 3 optiuni de tratament: electroliza, indepartarea firelor de par cu ajutorul laserului sau o combinatie a acestora doua.

Electroliza VS Indepartarea firelor de par prin laser

Electroliza este procesul de epilare electrica. Fiind folosita inca de la sfarsitul anilor 1800, electroliza este aprobata de catre specialistii FDA pentru indepartarea definitiva a firelor de par.

Exista 3 metode de electrologie: termoliza, galbanic sau mixt (o combinatie intre termoliza si galvanic). In cazul termolizei, un ac fin este inserat in fiecare folicul de par si un curent electric (radio sau de inalta frecventa) este introdus in foliculul de par, in incercarea de a il distruge.

Termoliza este o metoda mai noua prin comparatie cu cea galvanica si este mult mai rapida (atunci cand acest ghid se refera la electroliza, termoliza este implicata in mod automat). Un beneficiu al acestei metode este faptul ca, spre deosebire de indepartarea prin laser a firelor de par, eficienta sa nu dedpinde de culoarea parului. Sesiunile de electrologie dureaza in mod obisnuit intre 1 si 2 ore.

Indepartarea cu laser a firelor de par reduce numarul de fire de par prin distrugerea bulbilor foliculilor de par, fata de intregul folicul de par, asa cum se intampla in cazul electrolizei. Aceasta metoda este o inovatie mai recenta, cu primul laser pentru indepartarea firelor de par fiind folosit in anul 1960.

Aceasta metoda este aprobata de catre specialistii FDA pentru reducerea permanenta a numarului de fire de par. Pe masura ce laserul tinteste pigmentul din firele de par, ofera cele mai bune rezultate atunci cand este folosita la indepartarea firelor de par mai inchise la culoare de pe pielea mai deschisa la culoare. Nu are succes la indepartarea firelor de par care sunt de culoare rosie, blonda, alba sau gri.

Un beneficiu al acestei metode fata de electroliza este faptul ca o zona mai mare poate sa fie tratata intr-o perioada mai scurta de timp, ceea ce de asemenea inseamna ca in mod obisnuit este mai ieftina pe termen lung decat electroliza. Sesiunile de indepartare a firelor de par cu laser dureaza in mod obisnuit intre 15 si 30 de minute.

Rezultate permanente? Nu chiar asa de repede

In cazul electrolizei, “indepartarea firelor de par poate sa ajunga si la 90%; totusi, eficienta acestui tratament este foarte variabila si depinde de operator si de modalitate, cu o recrestere a firelor de par care poate sa varieze intre 15 si 50%.”

Este, de asemenea, foarte important de subliniat faptul ca electroliza nu previne activarea unor noi foliculi de par care nu erau activi in momentul efectuarii tratamentului. Acest lucru inseamna ca este posibil ca noi fire de par sa creasca intr-o zona de piele care a fost tratata anterior cu electroliza. Acest lucru este foarte important pentru barbatii trans, pentru ca testosteronul activeaza noii foliculi de par. Prin urmare, barbatii trans care nu urmeaza de mult timp un tratament cu testosteron pot sa fie susceptibili la cresterea parului dupa operatie.

Cateva studii au aratat faptul ca indepartarea cu laser a firelor de par “s-a dovedit a oferi cea mai lunga perioada de timp pentru indepartarea firelor nedorite de par.” Mai mult de atat, o recenzie a 30 de studii controlate au ajuns, de asemenea, la concluzia ca terapia cu laser este mai eficienta decat electroliza.

Pe de alta parte, Academia de Dermatologie nu spune daca parul va creste din nou, dar atunci cand acest lucru se intampla:

“Dupa terminarea tratamentelor, majoritatea pacientilor nu vad nici un fir de par pe zona de piele tratata timp de cateva luni si chiar ani. Atunci cand parul creste inapoi, tinde sa fie mai putin. Firele de par tind, de asemenea, sa fie mai fine si mai deschise la culoare.”

Prin urmare, care metoda este mai buna?

Conform unui studiu din anul 2016 despre terapia cu laser in cazul interventiei de schimbare de sex:

“Terapia cu laser de indepartare a firelor de par are rate mai mari de indepartare decat electroliza (74% fata de 35%, respectiv), la 6 luni dupa efectuarea tratamentului, este de 60 de ori mai rapida si mai putin dureroasa si necesita mai putine sesiuni de tratament. Electroliza poate sa fie mai ieftina la fiecare sesiune, dar pot sa fie necesare mai multe ore pentru a trata fiecare zona cu par; prin comparatie, indepartarea cu laser a firelor de par va trata intreaga zona din care trebuie sa fie indepartat parul intr-o perioada mai scurta de timp, cu mai putine efecte secundare si cu mai putine sesiuni necesare pentru tratament. Bazarea pe electroliza a persistat la nivelul publicului si al forumurilor profesioniste de ingrijire a starii de sanatate a persoanelor transgender, in ciuda absentei datelor clinice sau a datelor de la consumatori care sa sustina preferinta pentru electroliza fata de tratamentele cu laser. Schimbarea fata de tratamentul cu laser de indepartare a firelor de par ca o metoda superioara de indepartare a firelor de par sugereaza faptul ca ar trebui, de asemenea, sa fie prima optiune de tratament inainte de efectuarea faloplastiei.”

Acest lucru face ca terapia cu laser de indepartare a firelor de par sa sune foarte impresionant, dar nu ia in considerare culoarea pielii pacientilor sau a firelor de par. In cele din urma, alegerea depinde de fiecare persoana in parte. Pentru unii oameni, electroliza poate sa fie alegerea potrivita, in timp ce altii pot sa prefera terapia cu laser       sau de o combinatie a terapiei cu laser si a electrolizei.

Aparatele folosite in cadrul terapiei cu laser folosesc diferite tipuri de lasere si poate ca iti doresti sa afli despre aparatele disponibile pe plan local la tine pentru a gasi aparatul care sa ti se potriveasca cel mai bine. De exemplu, persoanele cu o piele mai inchisa la culoare ar trebui sa fie tratati cu lasere cu lungime mai lunga de unda.

Planificarea indepartarii firelor de par – cat de mult va dura?

Perioada necesara de timp pentru indepartarea firelor de par inainte de efectuarea operatiei de faloplastie este foarte variabil, in functie de zona de donare care e folosita, de  densitatea firelor de par si de culoarea pielii si a firelor de par.

Medicul tau chirurg iti poate oferi indicatii in privinta locatiei si dimensiunilor de donare a pielii care trebuie sa fie lipsita de orice fir de par. La cererea ta, poti sa rogi medicul sa sublinieze zona de donare de pe pielea ta cu ajutorul unui marker. In cazul faloplastiei ALT, locatia si dimensiunile exacte ale zonei de donare sunt mai greu de prezis. Unii medici chirurgi isi pot pune pacientii sa faca o scanare inainte de indepartarea firelor de par, ceea ce ajuta la determinarea mai precisa.

Intelegerea ciclului de crestere a firelor de par

Firele de par cresc in cicluri si este foarte important sa intelegi aceste cicluri, pentru ca indepartarea firelor de par este eficienta doar in faza de crestere activa a ciclului. Lungimea ciclului de crestere a firelor de par este diferita pentru antebrat si pentru coapsa.

 

Locul de donare Faza activa (anagena) Tranzitional (celogen) Repausul (talogen) Ciclul total
Antebrat Intre 4 si 6 saptamani Intre 2 si 3 saptamani Pana la 16 saptamani (4 luni) 18 pana la 25 de saptamani

(4,5 pana la 6,25 de luni)

Coapsa Intre 4 si 6 saptamani Intre 3 si 6 saptamani 24 de saptamani (6 luni) 31 pana la 36 de saptamani (7,75 pana la 9 luni)

 

Atunci cand incepi indepartarea firelor de par, aproximativ 25% dintre foliculii de par se vor afla in faza activa, in timp ce alte fire de par se vor afla in faza de odihna sau in cea de tranzitie. Numai firele de par aflate in faza activa vor fi afectate de electroliza sau de terapia cu laser, motiv pentru care ai nevoie de mai multe tratamente despartite de perioadele de timp necesar firelor de par sa ajunga in faza activa.

Zona de donare ar trebui sa fie pregatita de doua cicluri complete de crestere, urmate in mod ideal de o perioada de timp echivalenta cu o faza activa de crestere pentru a urmari eventual cresterile ulterioare. Sara Thomas, un electrolog din Regatul Unit care a lucrat cu pacientii timp de mai mult de 20 de ani, spune ca este nevoie de cel putin 9 luni de tratament pentru faloplastie. Intr-o declaratie de presa, Chris Hart, de la Cristianos Laser Clinic, spune ca o indepartare completa a firelor de par poate sa fie efectuata in decursul unei perioade de 12 luni si isi sfatuieste clientii sa planuiasca bine din timp.

Aceste perioade de timp sunt oarecum contrazise de rezultatele produse de studiile efectuate in privinta faloplastiei:

“Indepartarea firelor de par prin intermediul terapiei cu laser sau prin electroliza ar trebui sa inceapa cu 4 pana la 6 luni inainte de efectuarea operatiei propriu-zise.”

“Societatea Europeana pentru Dermatologia cu laser recomanda trei pana la 8 tratamente de indepartare a firelor de par prin terapia cu laser si Academia Americana de Dermatologie a declarat ca pacientii au nevoie de 2 pana la 6 tratamente. Tratamentele, care pot sa dureze pana la 30 de minute, ar trebui sa fie efectuate la cel putin 6 saptamani diferenta, pentru a permite desfasurarea ciclurilor parului. Din experienta noastra in efectuarea operatiilor de faloplastie, putem spune ca este cel mai bine sa astepti 3 luni de la efectuarea ultimului tratament de indepartare a firelor de par inainte de a efectua operatia chirurgicala, pentru a confirma faptul ca nu vor mai creste fire de par.”

Datorita ciclului de crestere al parului, aruncarea banilor pentru a face mai multe sesiuni rapide inainte de operatie nu inseamna in mod neaparat ca chiar ai scapat de toate firele de par.

Costurile indepartarii firelor de par

In timp ce unele planuri de asigurare medicala platesc costurile necesare pentru efectuarea procedurilor de indepartare a firelor de par, multi barbati trans sunt nevoie sa plateasca din buzunarul propriu pentru tratamentele necesare. Costurile indepartarii firelor de par sunt determinate de un numar de factori si, prin urmare, este dificil de estimat, dar trebuie sa te astepti la cheltuieli cuprinse intre 4000 si 10000 de lei.

Pentru ca tratamentele cu electroliza sunt mai scumpe, multi oameni apeleaza mai intai la indepartarea firelor de par prin terapia cu laser, pentru a elibera o zona mai mare inainte de a incepe electroliza.

In cazul persoanelor a caror asigurari medicale le acopera costurile de indepartare a firelor de par, roaga-i sa obtina codurile CPT de la medicul tau chirurg. Trebuie sa tii cont si de faptul exista coduri diferite pentru indepartarea firelor de par, in functie de zona de donare. Ai putea avea mai mult succes in obtinerea unei rambursari  pentru costurile de indepartare a firelor de par fata de plata directa. Trebuie sa pastrezi chitantele!

In Regatul Unit, NHS va acoperi pana la 8 sesiuni de electroliza si de tratament cu laser, insa doar pentru portiune de loc al donarii care va fi folosita pentru crearea uretrei.

Indepartarea post operatorie a firelor de par

Indepartarea firelor de par de pe zona de donare care va fi folosita pentru constructia uretrei trebuie sa fie efectuata inainte de operatie. Epilarea chimica a uretrei cu ajutorul unei creme a fost, de asemenea, folosita pentru a combate cresterea firelor de par la nivelul uretrei, dar acestea sunt solutii pentru complicatiile ce au legatura cu cresterea firelor de par si nu sunt considerate a fi un tratament standard.

Indepartarea firelor de par in scop cosmetic poate sa fie efectuata dupa operatie. Acest lucru duce la scaderea costurilor si al organizarii pre operatorii, poate sa fie mai putin dureros (inainte de a iti reveni simturile) si poate tinti mai bine locurile in care se doreste indepartarea firelor de par. Cu toate acestea, trebuie sa tii minte faptul ca nu toti profesionistii in indepartarea firelor de par vor accepta sa lucreze in zona genitala si ca tesutul cicatrizat va face ca indepartarea firelor de par sa fie mai putin eficienta.”

Ultimele sfaturi in privinta indepartarii firelor de par
  • Inainte de a incepe cu indepartarea firelor de par, cel mai bine este sa vorbesti cu medicul tau chirurg, pentru a iti confirma exact locatia si dimensiunile zonei care trebuie eliberate complet de par
  • Daca medicul tau chirurg subliniaza zonele care trebuie sa fie epilate in timpul consultului, fa cateva poze, pentru a fi sigur de faptul ca zona corecta este supusa tratamentului
  • Urmeaza sa mergi in vacanta? Daca ai fost supus terapiei cu laser pentru a indeparta firele de par, trebuie sa eviti razele solare pe zona de donare timp de 3 pana la 6 saptamani, pentru ca bronzarea poate sa limiteze efectele terapiei cu laser.
  • Minoxidil este complet contra indicat pentru indepartarea firelor de par
  • In ciuda a tot ceea ce ai putea sa citesti in mediul online, meladina si vopseaua cu carbon nu fac ca terapia cu laser sa fie mai eficienta
  • Electroliza si terapia cu laser seamana cu procesul de tatuare. Majoritatea nu o sa necesite medicamente analgezice, dar daca esti ingrijorat in privinta durerii, poti sa folosesti un anestezic local, cum ar fi de exemplu cremele cu Tetracaina inainte de a incepe indepartarea firelor de par. In cazul terapiei cu laser, senzatia de durere va fi mai putin intensa in cadrul fiecarei sesiuni, pe masura ce este mai putin pigment de indepartat
  • Daca ai o piele foarte intunecata si iti doresti sa apelezi la terapia cu lasere pentru indepartarea firelor de par, este recomandat sa faci un test de proba. O zona mica de piele este supusa laserului la diferite nivele de energie, pentru a se identifica nivelul potrivit de indepartare, fara a iti arde pielea. Zona dintre nivelele eficiente si nivelele de ardere este foarte ingusta in cazul pielii inchise la culoare
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare gratuită

la orice comandă peste 300 lei

100% Discreție

colete discret ambalate

Calitate premium

produse de top, branduri de top

Asistență și consiliere

să alegi produsul potrivit