Incontinenta urinara este o afectiune medicala pe care o are o persoana care nu poate intarzia urinara. Poate fi cauzata de factori de stres cum ar fi tusitul sau se poate intampla in timpul si dupa o sarcina si e mai comuna atunci cand exista si alte probleme cum ar fi obezitatea.
Sansele de a suferi de incontinenta urinara cresc odata cu varsta. Cu toate astea, exista multe metode prin care poti obtine iar control asupra vezicii tale urinare prin metode naturale, cum ar fi prin exercitiile kegel.
Tratament
Tratamentul acestei problem depinde de multi factori, cum ar fi tipul de incontinenta, varsta pacientului dar si starea generala de sanatate si starea mentala.
Tratamentul prin exercitii
Exercitiile kegel sau alte tipuri de exercitii in zona pelviana pot ajuta la intarirea muschilor sfincteri si pelvieni – astfel, poti obtine mai mult control asupra urinarii.
Antrenarea vezicii urinare
Exista si metode prin care iti poti antrena vezica urinara. Iata care sunt acestea:
- Intarzierea evenimentului: Scopul este de a controla nevoia de a merge la baie. Pacientul trebuie sa se abtina de a merge la baie atunci cand ii vine, pentru a-si antrena muschii din aceasta zona.
- Mentinerea urinei: Cu toate ca este o metoda neplacuta, poti sa te opresti in mijlocul urinarii, sa astepti cateva minute, dupa care sa urinezi iar. Astfel, iti antrenezi muschii pelvieni si vei reusi sa obtii mai mult control asupra vezicii tale urinare, pentru a preveni simptomele incontinentei urinare.
Antrenarea vezicii este un tratament natural care ajuta persoana respectiva sa capete control asupra vezicii sale in timp.
Medicamentele pentru incontinenta urinara
Daca sunt folosite medicamente, acestea sunt de obicei in combinatie cu alte tehnici si exercitii. Cele mai comune medicamente prescrise pentru a trata incontinenta urinara sunt:
- Anticolinergicele calmeaza vezica hiperactiva si ajuta barbatii s reziste mai mult inainte sa mearga la toaleta, ameliorand simptomele incontinentei
- Cremele cu estrogen pot imbunatati tesutul din zona uretrei sau a vaginului pentru a ameliora simptomele
- Antidepresivele cum ar fi Imipramina care este un antidepresiv triciclic.
Dispozitivele medicale
Urmatoarele dispozitive medicale pot fi folosite pentru a trata incontinenta urinara:
- Insertul uretral – Un insert pentru femei care trebuie introdus in zona genitala inainte de activiati si are poate fi scos atunci cand aceasta doreste sa urineze.
- Pesarul: Un inel rigid introdus in vagin, ce poate fi purtat toata ziua. Ar trebui sa ajuge la mentinerea vezicii si la prevenirea scurgerilor.
- Terapia prin radiofrecventa – Tesutul din tractul urinar inferior este incalzit. Atunci cand se vindeca, devine de obicei mai ferm, ajutand la imbunatatirea controlului urinar
Operatia
Operatia chirurgicala este o optiune in cazul in care alta metoda nu functioneaza. femeile care urmeaza sa aiba un copil trebuie sa discute despre optiunile pe care le au cu un medic inainte de a se decide.
Alte optiuni
Exista si alte optiuni, cum ar fi un tub introdus in vezica prin uretra, care se duce intr-un saculet in care se colecteaza urina (numit cateter urinar) si tampoane absorbante care sunt disponibile la farmacii si supermarket-uri, ce au rolul de a absorbi urina ce se scurge.
Tipuri de incontinenta urinara
Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara la barbati, cum ar fi incontinenta de stres, incontinenta de urgenta si incontinenta de preaplin. Unii barbati pot avea unul, doua sau chiar toate cele 3 tipuri de incontinenta urinara.
- Incontinenta de stres este pierderea involuntara de urina in timpul anumitor actiuni cum ar fi cand tusesti, stranuti sau ridici ceva, ceea ce pune presiune pe abdomen.
- Incontinenta de urgenta este aparitia brusca de nevoie la baie ce nu poate fi oprita. Senzatia ca iti vine atat de tare la baie incat nu te poti abtine.
- Incontinenta de preaplin este pierderea constanta a urinei asociata cu nevoile dese de a urina, in cantitati mici
Cauzele incontinentei urinare la barbati
Pentru ca sistemul urinar sa isi faca treaba, muschii si nervii trebuie sa lucreze impreuna pentru a mentine urina in vezica si sa o elibereze la momentul potrivit. Asadar, exista cateva probleme ce pot afecta acest lucru.
Probleme la nivelul nervilor
Exista multe boli si afectiuni medicale care pot duce la probleme de urinare. Acestea pot aparea la orice varsta
- Barbatii care au avut diabet pentru multi ani ar putea dezvolta leziuni la nivelul nervilor care afecteaza controlul vezicii urinare
- Accidentul vascular cerebral, boala parkinson si sclerozele multiple pot afecta creierul si sistemul nervos, asadar acestea pot de asemenea sa duca la probleme cu incontinenta urinara
- Vezica hiperactiva este o conditie medicala in care vezica se contracta la momentul nepotrivit. Aceasta poate fi cauzata de probleme cu nervii sau poate sa nu aiba o cauza clara. O persoana ce are o vezica hiperactiva ar putea avea oricare doua sau chiar toate cele 3 din urmatoarele simptome:
- urinare frecventa – urinare de 8 ori sau mai mult pe zi sau de 2 ori sau mai mult pe noapte
- urinare urgenta – senzatia urgenta de nevoie de a urina
- incontinenta urgenta – pierderea de urina urmata de o nevoie puternica de a urina pe moment
- Leziunile la nivelul maduvei spinarii pot afecta vezica prin intreruperea semnalelor la creier necesare pentru controlul vezicii.
Problemele cu prostata
Prostata este o glanda de marimea si forma unei alune. Aceasta poate cauza probleme cu incontinenta urinara. care sunt principalele probleme pe care le poate cauza:
HPB (Hiperplazia Benigna de Prostata)
Glanda prostata se largeste pe masura ce barbatul imabtaneste. Pe masura ce prostata se largeste, aceasta poate strange uretra si poate afecta fluxul urinar.
Simtpomele tractului urinar inferior asociat cu HBP apar rar inainte de 0 de ani, dar mai mult de barbatii de peste 60 de ani si aproximativ 90% din barbatii de 70 si 80 de ani sufera de o afectine similara.
Simptomele variaza, dar cele ma icomnu implica probleme de urinare, cum ar fi ezitare, intrerupere, flux scazut, nevoi urgente, imposibil de controlat sau scurgeri. Totodata, adesea se manivesta cu urinari mai frecvente, mai ales in timpul noptii.
Problemele cu urinarea nu semnaleaza neaparat blocajele cauzate de o prostata largina. Femeile de obicei nu au probleme cu fluxul scazut de urinare.
Prostatectomie radicala
Extirparea chirurgicala a intregii prostate – numita prostatectomie radicala – este un tratament pentru cancerul de prostata. IN unele cazuri, aceasta procedura poate duce la probleme erectile si cu incontinenta urinara.
Radioterapia fasciscului extern
Aceasta procedura este de asemenea folosita pentu a trata cancerul de prostata. Tratamentul poate avea efecte temporare sau permanente la nivelul vezicii urinare, cauzand simptome de incontinenta urinara.
Simptomele unei prostate problematice in incontinenta urinara la barbati
Daca prostata este de vina pentru incontinenta urinara, medicul ar putea sa iti pun un set de intrebari standard. Iata care snut acestea:
- Cat de des ai avut nevoie sa urinezi mai des de odata la 2 ore in ultimele 2 luni?
- De cate ori ai urinat in timpul noptii in ultima luna?
- De cate ori ai simtit ca nu ai terminat de urinat cand in ultima luna?
- Simti ca ai un flux mai scazut?
- Cat de des a fost nevoie sa impingi pentru a urina in ultima saptamana?
Raspunsul la aceste intrebari paote ajuta la identificarea problemei pentru a determina de ce teste este nevoie.
Cum este depistata incontinenta urinara la barbati?
Exista mai multe metode prin care se poate depista incontinenta urinara la barbati. Primul pas este de a discuta cu medicul tau. Istoricul tau medical pote ajuta medicul sa isi dea seama care este cauza incontinentei urinare.
AR trebui sa discuti cu medicul despre cata apa consumi si daca consumi cafea sau alcool. Totodata, vorbeste si despre ce medicamente sau suplimente consumi, atat cu cat si fara prescriptie.
Daca folosesti un supliment pentru erectie, pentru marirea penisului sau pentru ejaculare precoce, spun si acest lucru medicului tau.
Examinarea fizica
O examinare fizica ajuta sa se verifice daca ai o prostaa marita sau probleme cu nervii. Prin examenul digital rectal, medicul isi pune o manusa si introduce degetul ni ret. Acest lucru ajuta medicul sa obsreve ca de mare este prostata.
Medicul tau iti poate recomanda si alte teste, cum ar fi o elctroencefalograma, un test in care firele sunt prinse la frunte pentru a depista o disfunctie la creier. Totodata, se poate depista si o electromiograma, in care sunt prinse niste fire la abdomenul inferior pentru a masura activitatea musculara.
Ecografie
Se poate face o ecografie pentru a vedea daca exista probleme la nivelul prostatei. la ecogravia abdomunala, se verifica de asemenea si vezica urinara si rinichii.
Testul urodinamic
Se poate face si un test urodinamic pentru a observa abilitatae vezicii urinare de astoca urina si cat de bine o elmina. Acest test va obsrva de asemene daca exista contracti anormale care cauzeaza scurgeri.
De asemenea, prin acest test poti obseva daca muschii sfincteri sunt slabiti sau daca exista o obstructie uriara. Totodata, testul poate detecta si semnale anormale ane nervilor sau contractii necontrolate ale vezicii.
Cum se trateaza incontinenta urinara la barbati?
Nu exista un anumit tratament care functioneaza pentru toti. Tratamentul depinde de tipul de incontinenta urinara si severitatea probleme da si stilul de viata si prferintele. Incepe printr-un tratament simplu.
Multi barbati reusesc sa amelioreze aceste simptome prin schimbarea obiceiurilor cum ar fi prin exercitii fizice.
Daca aceste tratamente nu functioneaza, poti incerca anumit emedicamente.
Ce medicamente pot trata incontinenta urinara?
Exista mai multe medicamente, fiecare afectand controlul asupra vezicii urinar intr-un mod diferit. Unele medicamente previn incontinenta prin blocarea semnalelor anormale ale nervilor care fac vezica sa se contracte la momentul nepotrivit, in timp ce altele scad productia de urina.
Alte medicamente ajuta totodata la relaxarea vezicii sau la micsorarea prostatei.
Medicul trebuie sa stie daca ai anumite probleme inainte sa iti prescrie alt tratament. De exemlu, diureticele sunt adestea prescrie pentru a trata tensiuae arteriala deoarece acestea reduc fluiduele din corp prin cresterea productiei de urina.
Unii barbati au observat ca schimbarea medicamentului de la un diuretic cu un alt tip de medicament pentru tensiunea arteriala poate ajuta la tratarea incontinentei.
Iata ce medicamente ar putea recomanda medicii pentru incontinenta urinara:
- Alfa-blocantele: Exista un numar mare de alfa-blocante pe care medicii le pot recomanda pentru a trata problemele cauzate de prostata marita si de obstructie a vezicii urinare. Acestea ajuta la relaxarea muschilor pentru a promova un flux de urina normal.
- 5-Alfa Reductase Inhibitor: Finasterida si Dutasterida functioneaza prin inhibarea producerii de hormoni masculini DHT care se crede ca sunt responsabili pentru prostata marita. Prin miscosarea prostatei marite se poate rezolva incontinenta urinara, daca acesta este motivul pentru care a aparut aceasta.
- Imipraminele: Aceste medicamente cunoscute ca antidepresive ajuta la relaxarea muschilor si blocheaza semanelle nervoase ce cauzeaza spasme la nivelul vezicii.
- Antispasmodice: Exista un numar de antispasmodice care pot relaxa muschii vezicii urinare si amelioreaza spasmele. Atentie insa ca o doza prea mare de antispasmodice poate avea efecte secundare precum vedere incetosata, constipatie, batai rapide de inima, puseuri si durere de cap.
Medicamentele trebuie administrate asa cum sugereaza medicul iar inanite de administrate trebuie citit cu atentie prospectul pentru a te asigura ca il administrezi dar si depozitezi asa cum trebuie.
Remedii naturale pentru incontinenta urinara
Exista un numar de remedii naturale ce pot ajuta la tratarea incontinentei urinare. Iat are sunt acestea:
1. Schimbarile Alimentare
Schimbariel de dieta pot rezolva jumatate din problemele medicale pe care le ai. Exista anumite alimente care pot provoca incontinenta urinara. Mancarurile picante, mierea, cofeina, bauturile carbocazoare, otetul, ciocolata, portocalele, lactatele si citricele ar trebui evitate in cazul in care suferi de astfel de probleme.
2. Ai grij de greutatea ta
Daca esti supraponderal, ar trebui sa peirzi in greutate pentru a ameliora simptomele de incontinenta urinara. Excesul de grasime poate pu epresiune pe vezica si pe muschii pelvieni. Asadar, schimbarile dietei si exercitiile fizice regulate te pot ajuta sa scazi in greutate si sa tratezi incontinenta urinara dar si alte probleme.
Poate fi un tratament natural pentru problemele de incontinenta urinara.
3. Exercitiile kegel
Unul din remediile eficiente pentru a trata incontinenta urinara sunt exercitiile kegel. Aceste exercitii ajuta la contractarea muschilor pentru a opri fluxul de urinar si pentru aimbnuatti incontinenta urinara. aceste exercitii ajuta la intarirea muschilor pelvieni.
4. VItamina D
Nivele scazute de vitamina D pot duce la incontinenta urinara. Cresterea acestei vitamine poate ajuta la ameliorarea incontinentei urinare. Poti obtine multa vitamina printr-o dieta corespunzatoare.
Dieta ta trebuie sa includa alimente precum galbenusuri de ou, ciuperci, lapte de soia, branza, cereale dar si alte lactate.
5. Magneziu
Magneziu joaca un rol importanta in imbunatatirea functiilor in corpul nostru. Cu ajutorul acestuai, pot ameliora problemele cu de incontinenta urinara, ajutandu-te sa elimini cu usurina urina din vezica.
Tine cont de faptul ca remediile naturale nu sunt foarte bine testate. Sunt recomandate doar datorita studiilor, dar medicii nu le pot recomanda in locul medicamentelor. Daca doresti sa incerci un remediu natural in locul unui medicament alopat, o faci pe riscul tau.
Sfatul meu este sa vorbesti cu un medic si sa incerci nu medicament alopat, dar totodata sa tii cont si de sfaturile remediilor naturale cum ar fi sa faci schimbari in alimentatia ta si sa faci exercitii sportive. Succes!
Surse de informare
- Is Urinary Incontinence Bothering You? Don’t Worry! These Home Remedies Will Cure You In A Jiffy – NDTV
- Urinary incontinence: What you need to know – Medical News Today
Cuprinsul articolului
- 1 Tratament
- 2 Tipuri de incontinenta urinara
- 3 Cauzele incontinentei urinare la barbati
- 4 Simptomele unei prostate problematice in incontinenta urinara la barbati
- 5 Cum este depistata incontinenta urinara la barbati?
- 6 Cum se trateaza incontinenta urinara la barbati?
- 7 Ce medicamente pot trata incontinenta urinara?
- 8 Remedii naturale pentru incontinenta urinara